Jdi na obsah Jdi na menu
 


K problematice rybolovu člena MRS, vyloučeného s ČRS, na revírech ČRS.

23. 6. 2008

K problematice rybolovu člena MRS, vyloučeného s ČRS, na revírech ČRS.

 

            Statut rybolovu držitelů celorepublikové povolenky na revírech ČRS a MRS (poslední znění s účinností od 5.5.2005) umožňuje členům ČRS a členům MRS rybolov na revírech obou těchto svazů za splnění podmínky, že člen má splněny své členské povinnosti (čl. II / 3 Statutu). Pro účely vydání povolenky přiznává ČRS členům MRS postavení svých členů a rovněž tak MRS přiznává postavení svých členů členům ČRS ( čl. II / 2 Statutu).

 

            Z uvedeného vyplývá zřetelně tento závěr:

MRS nemohl rybáři vyloučenému z ČRS přiznat postavení svého člena a nemohl by mu tak vydat povolenku. Legalizoval však postavení tohoto člena tím, že ho přijal za řádného člena MRS.

ČRS pro účely vydání (a logicky i další existence) povolenky má ve smyslu Statutu přiznat členu MRS, ale vyloučenému členovi ČRS, postavení svého člena. S ohledem na pravomocné rozhodnutí kárného orgánu ČRS o uložení kárného opatření vyloučením člena z ČRS je naprosto vyloučeno obcházení tohoto rozhodnutí poukazem na již citovaný Statut. Negace rozhodnutí kárného orgánu není ani smyslem a účelem Statutu a nemůže být takto vykládán; pokud je zde dán nějaký prostor pro opačný absurdní výklad, je to způsobeno jen nedokonalostí předpisu.

Z uvedeného dovozuji, že pokud rybářská stráž zadrží povolenku rybáři vyloučenému z ČRS, který loví na revírech ČRS, činí tak zcela důvodně. Tento rybář nemůže mít v žádném případě postavení člena ČRS ať již přímo či odvozeně, povolenka mu tedy jako údajnému členovi vydána býti nemohla.

 

25.5.2008                                                                                          Dr. Šíma

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář